Sıva Alçı Nedir? 

Sıva nedir, sıva harcı nasıl yapılır sorularını cevaplandırmaya çalışacağız. İnşaatların kaba hali bittiğinde duvarları sağlamlaştırmak için ince işlere geçmeden önce yapılan uygulamaya sıva denir. Su, çimento ve kum karışımlarından oluşmaktadır, duvarları boyamadan önce yüzeye uygulanmalıdır. Amacı yapıyı su geçişi ve rutubet gibi tehlikelerden korumaktır. Maksimum verim alabilmeniz için dikkatli ve hassas bir şekilde uygulamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca sıva ile imalat hatalarını giderebilir, yüzeylerin daha estetik bir görüntüye sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Yaygın biçimde kullanılan alçı tipleri bulunmaktadır.

Saten Alçı Nedir?

Saten Alçı, alçıpan veya sıva yapılmış yüzeylerde, boya öncesi son kat düzeltme yapmaya yarayan bir alçı sıva türüdür. Son kat boya öncesi, boşlukları, pürüzleri kapatarak düzgün ipeksi bir yüzey elde etmeye yarar. Saten perdah alçısı veya perdahlı alçı sıva adları da verilmektedir. Macun kıvamında olduğu için çelik alçı malası ile kolaylıkla tatbik edilir. Yüksek yapışma özelliğine sahiptir, sert bir film tabakası oluşturur.

Saten Alçı Su Karışım Oranları ve Sarfiyat Miktarı

1. Alçı su oranı,  6-7 lt suya 10 kg alçı olmalıdır.

2. Toz halinde 1 m3 alçı 700 kg gelmektedir.

3. Sarfiyatında 1mm kalınlık için her bir metrekare için 1 kg hesaplanır.  (1mm kalınlıkta – 1kg/m2)

Saten Alçı Uygulama Aşamaları

Ortam Sıcaklığı

1. Uygulama yapılacak ortam sıcaklığı +5 dereceden az olmamalıdır. Soğuk havalarda uygulama yapılacak ortamın ısıtılmasından sonra imalat yapılabilir. Perdah alçı uygulama kalınlığı az olduğu için soğuk havalarda dondan çok kolay etkilenebilir.

Alt Yüzeydeki Tozun Temizlenmesi

2. Sıva imalatı öncesinde alt yüzey üzerindeki toz ve tutunmayı önleyen maddeler bir fırça yardımı ile temizlenmelidir.

Islatma

3. Alçı sıva uygulamadan önce alt yüzeyin ıslatılması gerekir. Alt yüzey suya doyduğunda saten alçıdaki suyu çekmeyecektir. Böylelikle tozumanın ve çatlamaların önüne geçilebilir.

Mikser ile Karıştırma

4. Karıştırmadan evvel su – toz alçı karışımının birkaç dakika beklenmesi gerekir. Mikserle 200 devir/dk  ile karıştırılmalı ve karıştırma süresi 3 dakikayı geçmemelidir. Alçıda topaklaşmanın önüne geçmek için bu orana dikkat edilerek karışım yapılmalıdır. Hazırlanan alçı bitmeden üzerine su ve alçı eklenmemelidir. Perdah alçı içerisine başka malzeme katılmamalıdır.